Pages

Saturday, 8 November 2014

Anak Sihat, Ibu Suka

nak Sihat, Ibu Gembira

Assalamualaikum semua,

ibu dan anak memang sangat akrab. Kalau anak menangis, mesti cari ibu. kalau anak jatuh sikit, mesti cari ibu. Bila anak lapar, mesti cari ibu. memang anak bergantung pada ibu. Tetapi hati ibu mana yang sanggup tenguk anak-anak mereka selalu sakit, terpaksa berkurung dalam rumah sebab nanti takut sakit, anak-anak nak bermain dekat luar tetapi tak boleh. Sedihkan, tak sampai hati. Tapi nak buat macam mne, hanya cara menghalang anak-anak adalah cara terbaik untuk memastikan mereka tidak sakit. Sebelum kita membincangkan lebih bab ini, Jom lihat video di bawah ni dulu. Tenguk sampai habis tau.

 
Apa yang kita dapat kongsikan dari video di atas. Dua ibu tersebut dapat menangani masalah anak mereka yang terlalu kurus dan selalu sakit hanya dengan mencuba MEAL SHAKE. Apa itu meal shake? macam mana meal shake dapat membantu ibu menyelesaikan masalah ibu-ibu yang anak mereka susah untuk makan selalu sakit. 

10 SEBAB KENAPA ANAK ANDA KENA MENGAMBIL MEAL SHAKE

1) Glisemik Indeks Rendah

GI rendah dapat mengekalkan tenaga sepanjang hari untuk anak-anak anda. GI rendah tidak akan mengakibatkan anak anda menjadi gemuk atau obes. Jika dipahami apa mksud GI itu,  GI rendah sangat bagus berbanding GI tinggi. GI adalah carbohydrate Glisemik rendah yang mana mampu membekalkan tenaga dengan melepaskan tenaga secara sedikit demi sedikit. Jika dilepaskan secara keseluruhan, anak anda akan menjadi hyperactive. 
Bagaimana nak pastikan makanan yang diambil mempunyai GI rendah?
Makanan GI rendah akan memberi anda tenaga selepas ambil makan tetapi makanan GI tinggi akan membuatkan anda terasa penat dan mengantuk. Bagi memberi contoh yang mudah, Nadi lemak. Apa yang anda rasa bila makan nasi lemak? mesti terasa mengantukkan? haaa, yang itu menandakan GI tinggi. 

2) protein lengkap 9 amino asid

Protein yang lengkap pentimg untuk pertumbuhan dan pembaiki tisu. tahukah anda, badan kita amat memerlukan kesemua 9 amino asid penting ini TETAPI badan kita tidak dapat menghasilkannya. Oleh itu, keperluan amino asid hanya diperolehi melalui pemakanan/ diet seharian. Bila di fikirkan balik, dapatkah anak anda memdapat kesemuan amino asid melalui pemakanan jika mereka hanya makan makanan yang tidak berkhasiat? Perkembangan pesat pertumbesaran anak-anak adalah pada peringkat kanak-kanak. Oleh itu, penting untuk tisu sentiasa ibaik pulih

3) antioksidan

Antioksidan terdiri daripada vitamin A,C,E. kanak-kanak perlu mengekalkan kesihatan kulit dan memperbaiki sel badan. Selain itu, vitamin ACE juga penting bagi mengelakkan radikal bebas. Radikal bebas mmpu merosakkan kulit anak anda.

4) dietary fiber

Kebiasaannya, kanak-kanak selalu sembelit kerana kurang makan sayur, buah dan minum air masak secukupnya. Dengan dietary fiber yang ada dalam Meal Shake, ia dapat membantu penghadaman dan mengelak daripada sembelit.

5) B vitamins

Fungsi vitamin B adalah untuk meningkatkan fokus dan perhatian anak anda semasa proses pembelajaran. Vitamin B juga memelihara kesihatan sistem saraf

6) Vitamin C

Vitamin C adalah untuk kesihatan gusi, gigi dan kulit anak anda. Vitamin C juga mampu menentang infleksi kuman kerana Vitamin C adalah makanan kepada sel darah putih. Sel darah putih berfungsi untuk melawan kuman.

7) Vitamin A

 vitamin A adalah untuk kesihatan mata. Mesti para ibu tidak mahu anak mereka sudah berkaca mata sedangkan umur masih kanak-kanak. Kalau anak anda suka melihat televisyen, main tab/handphone, baca dalam gelap. Vitamin A mampu membantu mengelakkan anak anda daripada rabun. Namun, anda harus menjaga dan mencegah anak anda daripada melakukan perkara di atas kerana tidak elok untuk kesihatan mata. Jika anda mengambil makanan untuk mata tetapi anda tidak menjaga apa tidak patut buat, makanan yang baik untuk mata pun tidak dapat membantu.

8) Sodium dan Magnesium

Sodium dan magnesium penting bagi keseimbangan cecair dalam badan dan mengurangkan rasa keletihan. Kanak-kanak sangat suka untuk bermain. kadang-kadang sampai seharian mereka bermain. Bagi mengelakkan anak anda terhidrasi atau tidak bermaya kerana penat bermain, boleh ambil Meal Shake. Kerana daripada anda memberi mereka 100plus yang berkarbonat dan tinggi kandungan gula lagi bagus anda memberi Meal Shake yang sememang memberi tenaga berpanjangan kepada anak anda dan juga baik untuk kesihatan mereka.

9) kalsium dan Vitamin D

Pengambilan kalsium sangat penting untuk kesihatan tulang anak anda. Tetapi apbila mengambil kalsium, pastikan di dalam kalsium itu terdapat sekali vitamin D. kenapa Vitamin D? Hal ini keran Vitamin D membantu penyerapan kalsium. tanpa Vitamin D kalsium tidak dapat diserap sepenuhnya. Selain vitamin D, magnesium juga perlu ada. keran Magnesium berfungsi sebagai kenderaan membawa kalsium untuk diserap.

10) Iron dan B12 

Iron memang penting untuk sel darah merah. Kerana sel darah merah mengangkut oksigen ke seluruh badan. Tanpa iron, oksigen sukar untuk dibawa ke seluruh bada. Oleh itu, anak anda akan pucat.

untuk maklumat lanjut dan sebarang pertanyaan

hubungi saya pengedar Shaklee anda

Nadia Majid

Id Shaklee: 1068003

No tel/Whatapps: 0199728071

fb page: www.facebook.com/ceriavitaku

email: ceriavita@gmail.com