Pages

Wednesday, 12 November 2014

Point penting untuk turunkan berat badan

Kurus dengan mudah dan murah

Assalamualaikum semua,

Kurus, kurus , kurus , kurus. asyik perkataan tu je kita dengar daripada kalangan wanita sekarang. tak sangka boleh jadi begini (jangan klik jika tidak sanggup ). Tetapi daripada kurus sangat-sangat tu macam tak cantik je. Baik kita jadi slim cukup-cukup cantik. Tak gemuk, tak kurus tapi berotot. hehehe. tapi tak ada berotot sama macam orang bina badan itu. Kuantiti lemak dan otot berada dalam kualiti yang baik. Jangan duk fikir lemak tak elok, harus buang semua lemak yang ada. Kalau tak ada lemak, siapa nak jadi alas kepada organ, tulang kita. Kalau tak ada lemak langsung pun susah tau

Bagaimana caranya nak menghilangkan 10 kg? Haaa. tenguk tajuk pun macam teringin je nak tahu

 siapa tak nak hilang lemak yang TIDAK diperlukan dengan cepatkan, 10 kg lagi banyak tu. Penurunan lemak dengan banyak harus diikuti dengan langkah-langkah penting seperti mengawal pemakanan, melakukan senaman dan menjalankan gaya hidup yang sihat.

Mengawal pemakanan

Pengawalan makanan yang diambil adalah penting ye sayang semua. Sebab kalau kita memang nak kurus tetapi duk ambil makanan yang berlemak, tinggi kolesterolnya. Baik tak payah kata nak berdiet ye. Yang itu bukan proses berdiet namanya tetapi proses menambah berat badan. Takkan kita nak turunkan berat tetapi berat naik pula. jauhi ye. tetapka matlamat anda contoh pemakanan yang baik. Bersenam

Kenapa bila nak menurunkan berat badan kena bersenam? Bersenam adalah untuk mengeluarkn peluh dari dalam badan. Dalam masa yang sama boleh membuang toksin-toksin yang ada dalam badan. Kalau banyak toksin dalam badan boleh jadi gemuk ye semuaa. Jadi, kena la buang toksin berlebihan dari dalam badan. Apabila kita bersenam, kita menggerakkan hampir keseluruhan anggota badan kita. Bila kita melakukan sebarang penggerakkan, tenaga diperlukan. Oleh itu, sumber tenaga yang tersimpan dari dalam lemak-lemak yang tersimpan akan dikeluarkan dan lemak pun terbakar. Yeayyy!!. seronokkan bila dapat tahu lemak berlebihan terbakar. Kita perlu bersenam sebab kita nak mempercepatkan proses pembakaran lemak kepada bentuk tenaga dalam badan kita. Bila cepat makan banyak la lemak yang terbakar. Bayangkan lah kalau satu hari 1 kg lemak kita dapat bakar semasa senaman, kita cuma perlukan 9 hari je lagi untuk turunkan 9 kg lagi kalau target kita nak turun adalah 10 kg la. Yang itu cuma contoh ye. Sebab susah nak turun berat lemak dengan 1 kg satu hari. Boleh dan tak mustahil tetapi agak sukar la.


Gaya hidup sihat

Gaya hidup sihat adalah amalan atau tabiat kita setiap hari gabungan dengan penjagaan pemakanan dan bersenam. Apabila kita menjalankan gaya hidup yang sihat, badan kita tidak akan mudah untuk naik berat. malah kita semakin tegap badan. Segaa kerja mudah untuk dilakukan. Bagaimana gaya hidup sihat boleh menurunkan berat badan? ok, kalau orang yang menjalankan gaya hidup sihat, apa yang kita akan fikir apa dia lakukan dalam kehidupan sehari. Yang pertama menjaga pemakanan. Mereka menitikberatkan soal khasiat pemakanan dengan mangamalkan pemakanan yang sihat dan dihasilkan dari bahan yang segar. Bila bahan makanan kita segar dan penuh khasiat, badan kita akan cukup nutiren dan bertenaga. Ada tak orang sekeliling kita yang makan makanan berkhasiat dan segar menjadi gemuk? macam tak ada kan. Yang amalkan makanan segera itu ada yang memang terang-terang kita semua nampak. Yang kedua adalah senaman. Pelbagai cara senaman yng boleh kita lakukan. Berjalan kaki pun dikira sebagai senaman. kalau orang yang asyik cakap saya tak ada masa langsung nak bersenam, maksadnya orang itu adalah pemalas. Yelah nak berjalan kaki tu pun tak buat, pemalas la namanya itu. Bagi yang selalu melakukan senaman berat badan mereka ideal dan bentuk badan yang sangat cantik. Siapa tak nak bentuk badan yang cantikkan. Banyak sebenarnya yang boleh kita bincangkan bawah gaya hidup sihat ini, seperti elakkan stress, selalu meluangkan masa bersama keluarga, banyak lagi. tetapi satu lagi yang penting dalam gaya hidup sihat iaitu emosi. Emosi memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian kita. Sebagai contoh, kita seorang isteri yang mempunyai emosi yang gembira pada waktu pagi, apa yang perlu kita lakukan sebagai seorang isteri dan ibu? kita perlu menyediakan makanan pagi. Bila emosi kita gembira, kita terdorong untuk melakukan sesuatu dengan terbaik. Oleh itu, kita akan masak sarapan pagi yang penuh khasiat untuk keluarga kita. Kalau emosi kita sedih, boleh ke kita nak masak makanan berkhasiat? mungkin boleh tetapi tidak sama sepertimana waktu kita tengah gembira.

Sebagai penambahan untuk mendapat berat badan ideal kita boleh mengambil makanan tambahan

Makanan tambahan (supplement) penting juga tau. ia tidak bermaksud kalau kita sudah mengawal pemakanan dan bersenam serta menjalankan gaya hidup sihat, kita tidak perlukan makanan tambahan. Makanan tambahan adalah tambahan atau mencukupkan nutrien yang tidak cukup diambil melalui diet harian kita. Makanan tambahan yang memng terkenal di Malaysia ni. Orang ramai dah kenal dan asyik bercrita mengenai keberkesanan produk adalah makanan tambahan yang berjenama Shaklee. Perlu ke pilih Shaklee?
Bagi Set menurunkan berat badan set kegemaran bagi mereka yang ingin berdiet dan program dan set diet Advance (sudah ramai yang berjaya) ada juga set bajet kurus. Set Bajet ini harga tidak sampai RM150 pu. Murah dan berkesan


Set bajet Kurus Shaklee memang betul-betul keperluan sesorang yang ingin menurunkan berat badan. Lecitin yang berfungsi untuk membakar lemak yang tidak diperlukan dan Herb-lax memlakukan pembersihan usus secara semulajadi dan menbuang toksin dari dalam badan.

Ini adalah sebilangan kecil mereka yang sudah berjaya dengan Set bajet iniuntuk maklumat lanjut dan sebarang pertanyaan

hubungi saya

Nadia Majid

Id Shaklee: 1068003

fb page: www.faceook.com/ceriavitaku

email: ceriavita@gmail.com