Pages

Thursday, 11 December 2014

Cara untuk tinggi selepas umur 20

Cara Tinggi untuk orang yang berumur 20 tahun ke atas

Assalamualaikum semua,

Kali ni nak bagi tip tinggi pula. Hehehehe. Orang yang tinggi kebiasaannya perlu dipupuk sebelum berumur 17 tahun. Kalau perempuan lagi awal 16 tahun tak silap. Lelaki 21 tahun. Kalau kita ni perempuan nak tinggi tapi umur dah lebih 20 tahun boleh ke? Jawapannya boleh tapi kita takkan tinggi 10 cm mybe akan naik sedikit 1-3 cm ke. Tapi ok lah kan daripada tak naik. Kebanyakkan wanita Malaysia mempunyai ketinggian 156 cm manakala lelaki 168 cm. Manakala tinggi ideal untuk seorang wanita adalah 165cm dan lelaki 175cm. Rakyat Malaysia boleh dikategorikan sebagai rendah berbanding dengan orang dari negara lain. Hal ini adalah disebabkan permakanan kita dan persekitaran kita. Kalau orang luar negara minum susu adalah rutin setiap hari pagi dan malam. Kalau rakyat Malaysia? tak tahu la minum susu ke tak. betul tak? Orang luar negara minum susu segar setip pagi. kita nak cari susu segar pun tak tahu dekat mana ada. betul tak? Persekitaran pula orang luar sejak dari kecil lagi latih anak-anak mereka main bola keranjang, belajar berenang malah sekolah pun latih murid-murid sukan yang boleh meningkatkan ketinggian Tapi dekat malaysia waktu pendidikan jasmani kita main apa? kalau saya dulu budak laki main bola sepak budak perempuan main lompat tali. Berlainan kan persekitaran kita dengan mereka. Persekitaran dan permakanan mempengaruhi faktor ketinggian seseorang itu. Saya pun dikategori rendah tak sampai pun 160 cm. Tu teringin nak tinggi tu tpi umur dah nak masuk 22 tahun dah tahun depan ni. Tu duk cari godek sana godek sini. Akhirnya saya jumpa beberapa cara untuk tinggi selepas umur 20. Tak tahu la berhasil ke tak tapi paling tidak saya cuba.. heheheheh.

 

cara untuk tinggi
nak tinggi macam mana? pilih-pilih.. heee

 

 

Untuk yang dah berumur 20 tahun dan ke atas. Apa yang kita boleh buat ialah melalui senaman dan pemakanan serta gaya hidup. Sebelum tu jom kita tenguk video ni dulu

 

 

 

 

 

Video ini menunjukkan apa yang kita perlu buat untuk menambahkan ketinggian kita. Daripad video ini, kiota tidak dibenarkan untuk mengambil pil tinggi kerana takut akan dapat side effects. Yang ni saya tak tahu sebab saya tak tahu pula ada pil untuk menambah ketinggian ni. Bila melibatkan ketinggian pasti akan dihubungkaitkan dengan growth hormone (hormon pertumbuhan). Kalau bagi mereka yang baru akil baligh tahap growth hormone sangat tinggi sebab tu budak yang baru akil baligh akan cepat tinggi dan cepat membesar. tapi kalau yang da stop ni, kita kena stimulate balik growth hormone ni bukan dengan makan pil tau tapi dengan senaman renggang. Macam mana nak buat senaman renggangan? Jom kita tenguk video di bawah.

Dah tengukkan apa jenis-jenis senaman renggangan yang kita perlu lakukan bagi stimulate kita punya growth hormone. kalau nak tinggi buat tau.. tak susah pun antara malas atau tak je. Ok takat sini je perkongsian saya untuk kali ni. Harap dapat tolong korang yang nak tinggi ni.

 

 

 

5 comments:

  1. Saya ni kategori apa? Umur 16,tinggi 166cm

    ReplyDelete
  2. Umor day 21 tahun tapi ketinggian masih 169cm

    ReplyDelete
  3. Saya laki umur 19 tapi 172cm, target 180cm, camne eh ade harapan lagi tk

    ReplyDelete

Apa pandangan korang? kongsilah.. sharing is caring tau