Pages

Wednesday, 27 August 2014

DHA penting untuk otak

ASSALAMUALAIKUM SEMUA.

Tajuk kita adalah mengenai DHA. Adakah anda tahu apa itu DHA dan bagaimana ia berfungsi dan mengapa begitu penting? Perkataan DHA itu biasa kita dengar melalui tv yang mana mengiklankan tentang susu ntuk bayi dan susu untuk ibu mengandung. tapi mengapakah DHA sangat penting untuk ibu mengandung dan bayi?


Baiklah, saya akan bercerita serba sedikit mengenai DHA yang saya paham.

Pengenalan dulu ye. Biasa kalau apa-apa kena ade pengenalan. DHA atau nama saintifik docosahexaenoic asid merupakan rantaian panjang Omega 3. merangkumi 97%  dan 93% daripada semua asid lemak Omega 3 di mata dan otak.


Kepentinga DHA adalah untuk perkembangan otak.DHA adalah ramuan utama membantu sel memrane neuron sebagai penghubung antara sel dan mempengaruhi neurontransmitter acerylcolie dan membantu sel otak berhubung. Semakin banyak DHA semakin senang sel otak berhubung, maka semakin pintar sesorang itu kerana mudah untuk berfikir mencari jalan penyelesaian dan menghasilkan sesuatu yang baru.


Sumber DHA kebiasaanya diperolehi secara semulajadi iatu melalui makanan seperti ikan salmon, ikan tuna, ikan di laut dan minyak kanola.

jumlah pengambilan DHA oleh ibu mengandung memperngaruhi perkembangan otak bayi. keprluan kanak-kanak untuk DHA dalam 6 bulan ke 2 tahun adalah 100 mg sehari.