Pages

Wednesday, 6 August 2014

LEMAK VS OTOT

"Anda ingin kurus? badan terlalu besar atau tidak berpuas hati dengan berat badan anda sekarang? ingin ber siet tapi susah nk kurus tanpa perlu menyekat lapar? Tanpa bersenam?"

Itu adalah salah satu promosi atau iklan turunkan berat badan yang selalu diguna pakai. Namun bila di teliti tiada apa yang akan berhasil jika tiada pengorbanan dan perubahan yang kita lakukan. Kalau nak kurus, kena ikat perut. Mana boleh kita tak kawal makan tapi boleh kurus. Macam pelik je kan?? Kuat makan tapi berat badan turun.

Diet tanpa bersenam adalah sering kali dilakukan oleh kebanyakkan orang. hal ini kerana mereka berpendapat dengan hanya mengikat perut berat badan akan turun. Memang betul berat badan akan turun tapi berat otot dalam badan yang mengurang manakala berat lemak masih sama. Nak tahu perbezaan 1kg lemak dengan 1 kg otot? lihat gambar di bawah.


Besarkan perbezaan dia. Selalunya mereka yang berdiet ingin mengurangkan jumlah lemak dalam badan bukan otot. Jika berat otot kurang tetapi berat lemak banyak, anda tidak akan jadi sihat.

Kemungkinan ada yang menyangka "alaa, xpe janji kurus". Kurus dengan otot dan banyak lemak, badan tak solid mengelebih. Kan tak cantik tu


CARA MUDAH TURUN BERAT BADAN