Pages

Sunday, 7 December 2014

Tangani Masalah Banyak Angin Dalam Badan

Angin satu badan? Selalu sakit sebab banyak angin dalam badan?

Cara berkesan untuk menangani angin dalam badan
Kembung perut

Assalamualaikum semua,

 

Pernah tak sebelum ni bila nak buat kerja tapi tak mampu nak buat sebab angin penuh satu badan dan menyebabkan pening? Mak saya sendiri selalu macam tu. Tak boleh salah makan sikit, terus angin naik satu badan. Kesian tenguk. Lagi satu, pernah mabuk bila jalan jauh? Bila naik kereta ke bas ke mabuk? Muntah-muntah bagai. Kesian kan macam tu. Adik saya daripada kecil lagi asyik mabuk kereta je.

 

Jika kita ada masalah angin dalam badan, macam mana kita nak buangkan angin dalam badan supaya badan kita rasa segar dan sihat? Oleh itu, saya akan berkongsi bagaimana hendak Tangani Masalah Banyak Angin Dalam Badan.


Masalah Angin dalam badan berlaku apabila angin yang tersekat di dalam badan. Ia akan menyebabkan diri rasa tidak selesa, rasa lenguh yang melampau, rasa sakit apabila bergerak dan menyebabkan emosi anda terganggu sehinggakan anda rasa cepat hendak marah. Boleh naik angin juga tau. 

 

Bagaimana angin boleh berada dalam badan? Apa punca-punca angin dalam badan? Dua persoalan ini yang sering saya tanya bila orang ada angin dalam badan. Sebab saya tak pernah kena, jadi saya tak tahu. Bila terbaca testimoni Peppermint-Ginger Plus pasal melegakan angin dalam badan terus saya search pasal masalah angin. Nak tahu tak punca-punca masalah angin dalam badan? saya akan listkan di bawah


 

Punca dan sebab masalah angin dalam badan

 

1) Perut dipenuhi toksin


Apabila perut penuh toksin, angin sukar nak keluar dari badan dan hanya bergerak dalam badan sahaja.

 

2) Mengalami sembelit


Bila sembelit, angin akan berterusan berada dalam perut sehingga kita mampu untuk membuang air besar

 

3) Tidak banyak bergerak


Bila tidak banyak melakukan aktivit akan meyebabkan angin cuma berkumpul dalam satu tempat sahaja


Source: http://muscarehouse.com/blog/tag/punca-angin-dalam-badan/


 

Tangani masalah banyak angin dalam badan dengan menjaga pemakanan. Perlu hindari makanan yang tidak boleh dimakan dan makan makanan yang bagus untuk membuang angin yang tersekat dari dalam badan.

 

1) Makanan yang perlu dihindarkan


Sesiapa yang mudah untuk mengalami masalah angin dalam badan tidak digalakkan untuj mengambil makanan yang mengandungi gula raffinose, fruktose, lactose dan sorbitol. Gula-gula tersebut menghasilkan banyak angin dalam badan. Gula Raffinose boleh didapati dalam makanan seperti kacang yang mana mengandungi banyak kandungan gula kompleks. Fructose pula boleh didapati dalam bunga kobis, kubis brussel, asparagus, brokoli dan kubis. Selain itu, fructose juga terdapat dalam bawang, buah pear dan gandum dan banyak digunakan sebagai sweetener dalam minuman ringnan dan jus. Lactose terdapat dalam susu dan makanan yang berasaskan tenusu. Sorbitol diperolehi secara semulajadi daripada buah-buahan.

source: http://www.celikvitamin.com/blog/punca-masalah-angin-dalam-badan-dan-petua-mengatasinya/

 

2) Peppermint-Ginger Plus

peppermint-ginger plus
Peppermint-Ginger Plus
 


Ni la rahsia orang yang selalu angin dalam badan tapi dapat lega dalam masa yng cepat. Rahsianya iailah Peppermint-Ginger Plus. Apa yang bestnya pasal produk ini? yang menariknya adalah ia dirumuskan daripada herba yang memang sejak dari dulu lagi orang guna untuk melegakan masalah angin dalam perut.bahan-bahan peppermint-ginger plus
herba tradisional yang diguna dalam peppermint-gingger plus
 khasiat halia
khasiat halia