Pages

Saturday, 1 November 2014

Ikan Yang Paling Banyak Lemak

Banyak Lemak? Ikan apa?

Assalamualaikum semua, 

Tahukah anda? hehehe. mesti tertanya-tanyakan apa ikan yang banyak lemak ini. Selalu dengar ikan banyak protin, xthu pulak ika ada lemak. Oh tidak, adakah penggemar ikan perlu berhenti makan ikan jika ingin kurus. Haaaa.. yang itu lah yang saya ingin kupaskan di sini. 

Sebelum itu, saya nak tanya apa ikan yang anda semu rasa mengandungi banyak lemak??jawapannya.. lihat di bawah..

cuba teka siapa saya?


Ikan apakah ini? ini adalah ikan salmon. mesti anda merasa pelik, betul tak? Ikan salmon ada banyak lemak? bukan ke ikan salmon ni baik untuk kesihatan. 

Yup. memang ikan salmon baik untuk kesihatan dan juga kaya dengan lemak ataupun dikenali sebagai Omega 3. Selain kaya dengan Omega 3, salmon juga mengandungi kalsium, magnesium, vitamin B dan juga protein.

Apa fungsi asid lemak Omega 3?

  • menolong merendahkan kadar LDL (lemak jahat)
  • membantu memastikan kesihatan jantung yang sihat
  • mencegah kancer, kancer prostat, kancer payudara
  • mengurangkan sakit senggugut
  • mengatasi masalah kemurungan
  • mencegah penyakit nyanyuk
  • mengunci kelembapan kulit dan membuatkan kulit kelihatan awet muda

Cara masak ikan salmon 

1)salmon panggang sockey


1 sisi, kulit-on, salmon sockeye, 1 ½ hingga 905g (2 lbs), tulang pin dikeluarkan

cawan gula perang gelap

2 sudu besar lemon

Garam 1 ½ sudu kecil

½ sdt lada hitam



Panggang Sockeye Salmon dengan Citrus Glaze



Letakkan rak dalam oven 3 inci dari ayam daging. Berbaris kuali lembaran setengah dengan kerajang aluminium dan letakkan salmon pada periuk.
Letakkan gula, kulit, garam, dan lada hitam ke dalam mangkuk pemproses makanan kecil dan proses selama 1 minit atau sehingga masak dan sebati. Merata campuran ke salmon dan membolehkan untuk duduk selama 45 minit, pada suhu bilik.
Hidupkan oven pada daging yang tinggi menetapkan selama 2 minit. Selepas 2 minit, letakkan salmon ke dalam oven dan panggang selama 6 hingga 8 minit atau sehingga bahagian yang paling tebal ikan mencapai suhu dalaman 131 darjah F pada termometer segera dibaca. Keluarkan salmon dari oven dan biarkan berehat, ditutup selama 8 hingga 10 minit. Hidangkan serta-merta.

Ingredients

bahan-bahan

     1 (1 paun) salmon fillet, berkulit dan dicincang
     2 cawan bayam cincang bayi
     1/4 cawan panko (serbuk roti Jepun)
     2 sudu besar jus lemon segar, dibahagikan
     1 sudu parut halus halia segar
     1 sudu rendah sodium kicap
     1/4 cawan biji bijan, bakar dan dibahagikan
     Garam 1/4 sudu teh
     1/4 sudu kecil lada hitam
     Yogurt Yunani 1/2 cawan bebas lemak
     2 sudu besar dicincang halus Dill segar
     1/2 sudu teh bawang putih cincang
     Olive semburan minyak masak
     4 roti hamburger gandum

persiapan

1. Menggabungkan salmon, bayam, panko, 1 sudu besar jus lemon, halia, sos soya, bijan 1 sudu besar, garam, dan lada dalam mangkuk yang besar. Campuran bentuk menjadi 4 (3 1/2 inci) roti. Letakkan baki bijan ke atas pinggan, dan mencelupkan sebelah roti ke dalam benih untuk melapisi.

2. Gaulkan bersama yogurt, Dill, bawang putih, dan baki 1 sudu besar jus lemon dalam mangkuk kecil.

3. Panaskan kuali gril ringan diminyaki dengan api yang sederhana sehingga panas tapi tidak merokok. Masak burger dengan api yang sederhana, berputar, 3-4 minit setiap bahagian atau sehingga perang keemasan dan masak. Roti Grill, potong sisi bawah, kira-kira 2 minit atau sehingga keemasan.

4. Tempat burger pada roti, dan atas dengan 2 sudu besar sos yogurt.

1 comment:

  1. Ikan salmon baik untuk kesihatan kita. Sedap juga dibuat grill. Terima kasih ats perkongsian ini.

    ReplyDelete

Apa pandangan korang? kongsilah.. sharing is caring tau